Menu

Met warme ramen de winter door!

December 8, 2014

De winter is in aantocht, het kwik schommelt rond het vriespunt en duikt er zo nu en dan alweer onder. Met de kou voor de deur slaat de verwarming ook weer aan. En voor woningen met slecht geïsoleerde muren, vloeren, daken en ruiten of tochtige ruimten maakt de verwarming lange dagen om het aangenaam warm te houden in huis. Door de warmte langer vast te houden in huis hoeft de verwarming minder vaak aan te slaan en bespaar je daarmee energie en kosten. Omdat gemiddeld 15% van onze warmte verloren gaat via onze ramen – bij mensen met enkel glas is dat nog hoger – is een flinke besparing te realiseren met raamisolatie.

Warmteverlies

Warmte stroomt van warme naar koude plekken in huis en kan op verschillende manieren verloren gaan. In het geval van – enkel – glas gaat de meeste warmte verloren via ‘geleiding’ waarbij de binnenkant van het raam wordt opgewarmd maar de warmte aan de buitenkant weer wordt afgeven aan de buitenlucht. Door deze geleiding te onderbreken beperk je het warmteverlies. Stilstaande lucht is bijvoorbeeld een goed isolatiemiddel. Dit principe zie je onder andere terug in dubbelglas waar een laag lucht (of juist een vacuüm) tussen de twee glasplaten ervoor zorgt dat de binnenkant van de ruit niet in direct contact staat met de buitenlucht en daardoor minder warmte kan geleiden of afgeven.

De Warme Ramen Parade

Voor de ‘Warme Ramen Parade‘ heeft Juke Westendorp een overzicht van uiteenlopende maatregelen gemaakt waarmee ja via raamisolatie warmteverlies kunt tegengaan. Dit varieert van laagdrempelig zoals gordijnen tot zeer grondig met sterk isolerend hoog rendement (HR) glas.

Gordijnen

Met behulp van gordijnen kun je warmteverlies op een soortgelijke manier als dubbelglas voorkomen. Met een gordijn ‘vang’ je als het ware een laag lucht tussen het raam en het gordijn. Hoe beter het gordijn isoleert hoe sterker het effect. Belangrijk hierbij is dat gordijnen niet ook de radiatoren van de ruimte afsluiten. In dat geval verwarmt de radiator namelijk de luchtlaag tussen het raam en het gordijn in plaats van de ruimte.

Gordijnen kunnen zelfs zo effectief zijn dat enkel glas in combinatie met de best isolerende raambekleding een betere isolatiewaarde kan hebben dan gewoon dubbel glas (geen HR-glas – claim van Milieu Centraal). In het overzicht van de Warme Ramen Parade staan verschillende voorbeelden van goed isolerende gordijnen, lamellen of andere raamdecoraties.

RSE022_EE_Heating_How To_window-coverings

Dit plaatje geeft schematisch weer wat het effect is van goed isolerende gordijnen.

‘Kunstmatig’ dubbelglas

Het principe en isolerende effect van dubbelglas is ook kunstmatig na te bootsen met behulp van voorzetramen, luiken en raam- of krimpfolie. In alle gevallen wordt stilstaande lucht gebruikt om het ‘koude’ raam te isoleren van de warme ruimtes binnen.

Tocht

Warmteverlies wordt versterkt door tocht en luchtstromen in huis. Vooral in oudere woningen kan het door scheve, slechte of rotte ramen en deuren flink tochten. Ook hierbij bieden gordijnen een uitkomst. Andere low-tech en goedkope toepassingen zoals tochtstrips of folies kunnen tocht en luchtstromen ook tegengaan.

Comfort

Het isoleren van ramen heeft niet alleen een positief effect op het energieverbruik – voor gemiddelde Nederlandse huishoudens kan de energierekening bij HR++ glas flink dalen tot wel €280 per jaar, zie hiervoor Milieu Centraal – maar heeft ook een positieve uitwerking op het comfort. Denk hierbij aan minder tocht, minder geluidsoverlast en minder vocht in huis.

Bij het isoleren van je ramen is het wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat dit in balans is met de isolatie van je – buiten – muren. Wanneer je bijvoorbeeld zeer goed isolerende ramen hebt maar geen isolatie hebt aangebracht op de muren, is de muur in de winter kouder dan het glasoppervlakte. In plaats van beslagen ramen ontstaan er beslagen muren wat de kans op schimmelvorming verhoogd.

Subsidie en goedkoop lenen

Voor het isoleren van je woning heeft de gemeente Amsterdam een isolatie subsidie in het leven geroepen. Via deze subsidie is het mogelijk om 15% – en maximaal €5.000 – van de investering via de gemeente terug te krijgen. Niet alleen particulieren maar ook VvE’s kunnen aanspraak maken op deze subsidie.

Via hetzelfde loket is het daarnaast mogelijk om een zogenaamde energielening aan te vragen. Via de energielening kunnen zowel particulieren als VvE’s per woning maximaal €15.000 lenen tegen 2,05% om te investeren in de energieprestatie van hun woning. Dit biedt een uitkomst wanneer de investering in bijvoorbeeld HR++ glas te hoog is maar je wel direct wilt profiteren van meer comfort en een lagere energierekening – waarmee je de lening in de meeste gevallen kunt terugbetalen.

Meer informatie