Menu

Slimme Markt – Slim omgaan met Water

March 19, 2015

Net als voeding en energie gaat er bijna nooit een dag voorbij dat je geen water gebruikt. Sterker nog, ongemerkt gebruik je al snel best veel water. Om te douchen, het toilet door te spoelen, de afwas of gewone was te doen, planten water te geven, koken, thee en koffie, de auto wassen, tandenpoetsen, noem het maar op.

Waternet

Een van de partners van Slim Wonen Gaasperdam is Waternet. Waternet zorgt ervoor dat we in Amsterdam drogen voeten houden, we het toilet kunnen blijven doorspoelen en dat het drinkwater dat we drinken van goede kwaliteit is. Ook Waternet is op zoek naar slimme manieren om het watergebruik te verminderen en het afvalwater uit bijvoorbeeld de douche, toilet of gootsteen beter te benutten. Ons afvalwater bevat namelijk nog bruikbare stoffen waarmee andere nuttige dingen gemaakt kunnen worden zoals biogas of voeding voor planten.

Groente- en fruitresten vermalen met een grinder

In Amsterdam wordt nog weinig gedaan aan het scheiden van bijvoorbeeld groente en fruit afval. Dat lijkt op het eerste oog niet veel te maken te hebben met watergebruik. Maar dat is schone schijn, want via een zogenaamde ‘vermaler’ in je keuken is het mogelijk om het groente en fruit afval via je gootsteen af te voeren. Samen met de rest van het afvalwater kunnen deze resten dienen als brandstof of grondstof voor andere doeleinden.

In Amerika is de vermaler al langer bekend en heet het een ‘grinder’. Op de Slimme Markt zal Waternet een grinder tentoonstellen en – als hij aangesloten kan worden – kunnen we er live mee oefenen door de resten uit de keuken te vermalen.

Water- en energiebesparing

Natuurlijk kun je bij de kraam van Waternet ook terecht voor andere slimme oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan douche couches en waterbesparende douchekopen. Afhankelijk van je douchekop kan het maar zo dat je 10 liter water per minuut nodig hebt. Gemiddeld staat we in Nederland 8 minuten te douchen per persoon. Dat is dus ongeveer 80 liter water per persoon per douchebeurt. En dat is alleen nog maat het water, want je hebt ook energie nodig om het douchewater op de juiste temperatuur te brengen.

Bovendien is het erg zonde om het warme douchewater meteen door het putje af te voeren. Veel slimmer is het om het warme water dat door je putje naar het riool stroomt te gebruiken het douchewater voor te verwarmen. Dit kan al! En bij de kraam van Waternet kun je zien hoe dat precies werkt.

Regenwater hergebruiken

In plaats van schoon regenwater met het riool af te voeren, kan je het ook opslaan en gebruiken. Regenwater dat op daken valt is relatief schoon. Je kunt het gebruiken voor de wasmachine of de wc, maar ook om de tuin te besproeien. Zo verdwijnt het niet direct in het riool en bespaart het ook nog eens drinkwater. De eenvoudigste manier om regenwater op te vangen is de regenton.

Deze en andere slimme tips zijn te vinden op de website van RainProof maar ook bij de kraam van Waternet op 21 maart.

Slimme Markt

Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen om duurzaam om te gaan met spullen, energie, water, afval, voedsel en mobiliteit? Kijk dan onder het kopje ‘Slimme Markt’ of klik op deze link.

Kom je ook? Mail Erik de Marktmeester of laat het weten ons weten via facebook en nodig je buren, vrienden, familie, kennissen en collega’s uit samen te gaan!