Menu
Hoe werkt radiatorfolie en Jekko?

Hoe werkt radiatorfolie en Jekko?

October 17, 2014

Tijdens de huis- en buurtkamer sessies ontvangen de duurzame deelnemers een tasje met bruikbare spullen om thuis direct aan de slag te gaan. In de tas vind je onder andere radiatorfolie en de ‘Jekko’ een handige inzamelbox voor kleine elektrische apparaten, batterijen en oude lampen.

Radiatorfolie aanbrengen

Als je weet hoe het moet, is het aanbrengen van de radiatorfolie in een handomdraai gebeurd. Maar dat is niet altijd even duidelijk en daarom kan het helpen om even het instructiefilmpje hieronder te bekijken. Een gebruikerstip: “samen radiatorfolie aanbrengen maakt het makkelijker en je bent eerder klaar”.

Wat doet radiatorfolie?

De meeste woningen gebruiken radiatoren om de ruimtes in huis te verwarmen. Met behulp van heet water worden de radiatoren opgewarmd en geven deze warmte vervolgens af aan de lucht in de ruimte. Omdat een radiator aan alle kanten de warmte afgeeft is de meest optimale plek voor een radiator eigenlijk het midden van de kamer. Maar daar zit niemand op te wachten, waardoor ze meestal aan de muur worden bevestigd. In dat geval stroom een groot gedeelte van de warmte niet richting de kamer maar gaat het via de muur naar buiten. Door het plaatsen van radiatorfolie achter je radiator voorkom je dat de warmte die anders verloren zou gaan via de muur wel in je kamer terecht komt waardoor je minder hoeft te stoken om het op de juiste temperatuur te houden.

Handige tips:

  • Het aanbrengen van radiatorfolie op radiatoren die het meest worden gebruikt zorgt voor de grootste besparing.
  • Het aanbrengen van radiatorfolie op radiatoren die aan een buitenmuur zijn bevestigd bespaard meer energie dan het aanbrengen van radiatorfolie op radiatoren die aan een binnenmuur zijn bevestigd.
  • Afhankelijk van het merk zit in een pak radiatorfolie ongeveer 5 tot 7,5 meter folie. Als je de smaak te pakken hebt of het ook wilt proberen thuis kun je het gemakkelijk online bestellen via de ecologische bouwmarkt “Ecologisch” door op deze link te klikken.

Wat is een Jekko?

Jekko is een praktische inzamelbox voor thuis met aparte vakken voor gebruikte kleine elektrische apparaten, kapotte spaarlampen en lege batterijen. Met een Jekko kun je dit netjes en eenvoudig op één centrale plek bewaren waardoor je het opgespaarde afval gemakkelijk gescheiden kunt in te leveren bij de daarvoor bestemde inleverpunten. Weten bij welk inleverpunt je terecht kunt met ingezamelde spullen? Kijk dan even op deze website.

Voor wie niet bij een huis- of buurtkamer sessie aanwezig was maar wel oren heeft naar de Jekko kan via de website van Wecycle vinden waar je hem gratis kunt afhalen. Online bestellen kan ook, in dat geval betaal je alleen voor de verzendkosten. Klik hier voor meer informatie voor het afhalen of bestellen van een Jekko.

Ik heb een Jekko, hoe zet je hem in elkaar?