Menu

Anand Jyoti biedt BUURTwarmte

August 24, 2016

BUURTzoektWARMTE? ……. Anand JYOTIbiedtBUURTwarmte!!!

Anand Jyoti het gebouw Anand Jyoti de mensen

Stel je eens voor: Hindoestaanse seniorenwoongemeenschap Anand Jyoti in Holendrecht biedt BUURTwarmte, zowel voor haar eigen collectieve ruimte en voor een aantal bewoners van Anand Jyoti zelf, als voor de BUURT. Daartoe laten zij op het dak van het wooncomplex (na toestemming van de eigenaar) zonnecollectoren plaatsen (en mogelijk ook zonnepanelen of hybride panelen die zowel stroom als warmte kunnen opwekken, mits dat efficiënter en financieel slimmer is). Als er ruimte is voor meer dan voor eigen gebruik, dan kan Anand Jyoti ook aan de buurt gaan leveren, omdat de daken van omliggende huizen onvoldoende mogelijkheden bieden voor afdoende eigen opwek van warmte (de meeste omwonenden hebben hun dak al vol liggen met zonnepanelen), maar dat heeft vergunningtechnische consequenties. Ook kan onderzocht worden of lokale opslag, evt. onder het maaiveld van de openbare ruimte een efficiënte optie is. Het geld dat de bewoners nodig hebben voor de investering kunnen zij lenen van het duurzaamheidsfonds van de gemeente, mits zij zich verenigen in een energie coöperatie. Dit BUURTwarmteproject biedt kansen voor (1) een nieuwe stap in SAMENredzaamheid zelf en voor (2) mee leren en nadoen, als samenleving als geheel. Een hele mooie opvolger van het Maldenhofproject BUURtzoektWARMTE dat we in 2015 hebben afgeblazen, omdat het ons inziens te weinig vernieuwend was. 

Wil je het hele projectvoorstel lezen dat we bij de gemeente A’dam hebben ingediend EN in september 2016 gehonoreerd hebben gekregen (subsidie, uit de Experimentenpot collectieve duurzame initiatieven)? Klik op PROJECTPLAN Anand Jyoti biedt BUURTwarmte

Op 3 november 2016 zijn ook al de resultaten van een eerste verkenning van duurzame maatregelen door 7 Master studenten van de Universiteit Utrecht gepresenteerd aan 80% van de bewoners. Die zijn er nu klaar voor! Klik hier voor hun verslag. Begin maart 2017 hebben we een gesprek met de verhuurder van het complex: Stadgenoot. Als die akkoord geeft, dan gaan we z.s.m. beginnen met zonnepanelen op het dak, ook voor de omwonenenden. Daarna volgt de warmte, dus wordt vervolgd!