Menu

Tegenlicht documentaires

September 24, 2014

De twee Tegenlicht documentaires bieden een doorkijkje voor wat er allemaal al kan en gebeurt op het gebied van duurzame energie en watergebruik. Twee thema’s die ook binnen Slim Wonen Gaasperdam centraal staan en veel met elkaar te maken hebben. Ga er lekker voor zitten en laat je inspireren door de klassieker uit 2008 “Here Comes en de dit jaar verschenen documentaire “Kracht van Water“.

Here Comes the Sun (2008)

Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. We hebben geen energie probleem, we hebben een omzettingsprobleem. Als we in staat zijn het zonlicht op slimme wijze te oogsten dan kunnen we een mondiale energiecrisis voorkomen. Tegenlicht laat in deze documentaire zien dat een zonne-economie veel dichterbij is dan we denken. Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. Sterker nog in september 2014 passeerde Nederland de magische GigaWatt grens aan zonnevermogen. Dus hoezo energiecrisis? De zon komt eraan!

De Kracht van Water (2014)

Schermafbeelding 2014-09-24 om 17.44.18

150 jaar geleden bedacht de Amsterdamse arts Samuel Sarphati om menselijke uitwerpselen op te vangen en buiten de stad dienst te laten doen als mest voor de boeren. Een revolutionaire gedachte en dé oplossing tegen ziektes in de stad. Tegenwoordig hebben we een riool en komt er altijd schoon water uit de kraan. Doodnormaal en spotgoedkoop. Althans, tot nu. Want de waardevolle grondstoffen in poep én pies, zoals de fosfaten die goede mest opleveren, gaan verloren. Want fosfaat is een stof die naar verwachting over zo’n 30 jaar op zal raken.

Langzaam ontstaan er nu overal hi-tech én low-tech initiatieven om zelf afvalwater op te vangen, de mest te gebruiken, het water te zuiveren en te hergebruiken. Het oude plan van Sarphati lijkt nieuw leven ingeblazen, maar dan met de technologie van nu. Tegenlicht over het huishouden van de toekomst. Kunnen we dat zelf ook? En zijn we bereid om ons gedrag ten aanzien van het watergebruik te veranderen? En zal de rol van de overheid daarbij veranderen?