Menu

Onderzoek BUURTwarmte door UU

December 7, 2015

voorblad warmterapport UU 2015

BUURTzoektWARMTE is SLIM, en prijzenswaardig gebleken….: samen naar een oplossing zoeken om ‘van het gas af’ te komen: JA; maar is een BUURTwarmteNET ook wel zo SLIM, zeker als het draait om restwarmte die uit fossiele grondstoffen is ontstaan? Gaande de rit sloeg de twijfel toe: kunnen we als bewoners misschien maar beter gaan voor flexibeler decentrale oplossingen, zoals een combinatie van isolatie en ‘all electric’ mbv oa Infraroodpanelen, zoals al beproefd bij deze en gene in Maldenhof?

Naast zorgen om het fossiele gehalte van de warmte (en dus de vraag: hoe duurzaam is het nou echt?) ligt met name het commitment van 30 jaar zwaar op de maag van een aantal bewoners. Ook het feit dat er niet 70, maar 200 van de 400 bewoners mee moeten doen om een gezonde businesscase te krijgen, en het feit dat de vastrechtkosten bij warmtenetten wel erg hoog zijn en niet uitnodigen tot besparen, deed de aarzeling toeslaan. En als we er al wel instappen, moeten dan we niet toewerken naar een Warmtenet 2.0, in gelijkwaardigheid & wederkerigheid met de andere partners; en dynamisch, zodat zowel aan de kant van de producent van restwarmte als aan de kant van de gebruiker een prikkel blijft om te verduurzamen? Voer voor onderzoek! Dat gaf ons allen ook even een time-out….

Onlangs rondden zes 5e jaars Master studenten van de Universiteit Utrecht hun onderzoek voor ons af. Twee maanden fulltime werken aan een maatschappelijke case, dat was hun opdracht, een Transdicisplinary Case Study in het kader van hun studie Sustainable Development. Zij deden dit in opdracht van de ‘kopgroep’ van Maldenhoffers die aan de basis staan van Besmettelijke BUURTkracht (2.0). De studenten gingen aan de gang met 2 sets van vragen (centrale resp decentrale opties), omdat oorspronkelijk 2 groepen van zes studenten voor ons aan de slag zouden gaan. Uiteindelijk hebben zij hieruit hun eigen mix van vragen gemaakt, met bijbehorende antwoorden. Ze hebben gefocust op restwarmte van AMC resp. warmtewinning uit de Gaasperplas. Ze zijn helaas verre van de politieke dimensies rondom warmtenetten gebleven, zoals de kritieken van vele bewoners in den lande op het huidige Warmtenet (1.0), met verplichte aansluiting, hoge afsluitkosten, geen flexibiliteit in variabele en vaste tarieven, geen keuze in soort warmte en mogelijkheid van warmte teruglevering (bv uit zonneboiler, houtpellet kachel of biomeiler), zoals die mogelijkheden bij electriciteit wel bestaan. In het eindrapport van de studenten kunt u hun bevindingen zelf nalezen (zie onder).

Mogelijk houden we in januari 2016 met de betrokken partners een buurtbijeenkomst (buiten rondom het vuur, met gluhwein en erwtensoep?) over “hoe nu verder”, maar dat is nu allemaal nog wat prematuur. Hou de site in de gaten….

Beschrijving cursus TCS (universiteit Utrecht) voor Pakhuis De Zwijger (2015) case BUURTzoektWARMTE central

Beschrijving cursus TCS (universiteit Utrecht) voor Pakhuis De Zwijger (2015) case BUURTzoektWARMTE decentral

TCS_Group 4_Final